PoliticăȘtiri

Campania electorală pentru alegeri prezidențiale 2019 ia startul pe 12 octombrie

 Campania electorală pentru alegeri prezidențiale 2019 ia startul pe 12 octombrie, potrivit legislației în vigoare. Află care sunt regulile de care candidații la președinție trebuie să țină cont și cât durează campania electorală.

Potrivit calendarului pentru alegeri prezidențiale 2019, data de 12 octombrie este cea în care începe, în mod oficial, campania electorală. Potrivit legii, aceasta începe cu 30 de zile înainte de data desfășurării alegerilor și se încheie în ziua de sâmbătă care precedă data alegerilor, la ora 7.00.

Pentru alegeri prezidențiale 2019 campania electorală va începe pe 12 octombrie și se va încheia pe 9 noiembrie dimineața.

Potrivit legii, în campania electorală candidații, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale sau organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri, precum și cetățenii au dreptul să își exprime opiniile în mod liber și fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, utilizarea televiziunii, radioului, presei și a celorlalte mijloace de informare în masă.

De asemenea, în campania electorală sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acțiuni de defăimare și învrăjbire religioasă ori etnică, precum și ofensa publică adusă simbolurilor religioase.

Alegeri prezidențiale 2019. Regulament campanie electorală

  • accesul competitorilor electorali la serviciile publice de radio şi de televiziune, precum şi la emisiunile electorale de dezbatere difuzate de posturile private de radio şi de televiziune este gratuit.
  • radiodifuzorii publici şi privaţi pot acorda acces competitorilor electorali numai prin emisiuni de promovare electorală, de dezbatere electorală şi spoturi electorale, cu respectarea următoarelor principii:
    echitate – competitorii electorali trebuie să aibă posibilitatea de a se face cunoscuţi electoratului;
    echilibru – prezentarea competitorilor electorali proporţională cu importanţa evenimentelor electorale;
    imparţialitate – obligaţia radiodifuzorilor de a trata competitorii electorali obiectiv şi echidistant.
  • după data rămânerii definitive a candidaturilor, posturile private de radio şi de televiziune, în funcţie de solicitările primite, vor stabili în grila de program intervalele de timp de difuzare a emisiunilor de promovare electorală şi a celor de dezbatere electorală, precum şi tarifele unice pe unitatea de timp şi/sau pe emisiune pe care intenţionează să le practice. Tarifele unice vor fi stabilite în urma negocierilor desfăşurate cu reprezentanţii tuturor competitorilor electorali interesaţi şi vor fi făcute publice.
  • Începând cu 48 de ore înainte de ziua votării şi până la închiderea urnelor se interzice prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă. Cu 24 de ore înainte de începerea votării şi până la închiderea urnelor este interzisă difuzarea emisiunilor de promovare electorală, de dezbatere electorală şi a spoturilor electorale.

Alegeri prezidențiale 2019 campanie electorală. Zile de  vot

Primul tur al alegerilor prezidențiale are loc pe 10 noiembrie, iar al doilea pe 24 noiembrie. De asemenea, cetățenii români din străinătate pot vota, în primul tur al prezidențialelor, în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie, iar în al doilea tur pe 22, 23 și 24 noiembrie.

Problemele cu votul iscate la ultimele alegeri prezidențiale, precum și la alegerile europarlamentare din 2019, în cazul românilor din diaspora, au făcut ca Autoritatea Electorală Permanentă să propună abrogarea Legii nr. 370/2004 privind alegerea președintelui și înlocuirea acesteia cu un nou act normativ, care să preia votul anticipat, votul prin corespondență și simplificarea procedurilor la secțiile de votare din străinătate.

Noua lege prevede prelungirea duratei de vot la trei zile – vineri, sâmbătă și duminică – pentru românii din diaspora. Vineri se votează între orele locale 12–21, iar sâmbătă și duminică între orele 7–21 De asemenea, românii din străinătate care se află la rând sau în secția de votare la ora 21, când se închid secțiile, pot să voteze până la maximum ora 23:59.

Conform președintelui Autorității Electorale Permanente, Florin Mitulețu-Buică, procedura privind prelungirea timpului de vot până la maximum ora 23:59 se aplică și în secțiile de vot din țară. Legea a introdus posibilitatea votului prin corespondență, aplicabil însă numai pentru diaspora