Știri

Cine câștiga după plecarea premierului Dăncilă!

Au trecut 3 ani de când PSD a câștigat alegerile, cu 45 %, iar guvernul Dăncilă a căzut în urma unei moțiuni de cenzură. Conform informațiilor universul.net, în ciuda campaniei furibunde duse de PSD și a sumelor imense de bani puse la bătaie – în ultimele săptămâni – pentru a cumpăra parlamentari care să nu voteze moțiunea de cenzură,  eforturile Vioricăi Dăncilă și ale echipei sale nu au avut succes. Toate declarațiile bombastice ale liderilor social-democrați – care se declarau convinși că moțiunea nu va trece – s-au dovedit fără substanță.

Căderea guvernului Dăncilă pune capăt uneia dintre cele negre perioade din istoria postdecembristă. Agresiunile constante ale coaliției PSD – ALDE împotriva statului de drept și a justiției, împotriva cetățenilor activi și implicați, a adus România în pragul unei stări de război intern. O parte însemnată a societății civile a protestat și chiar a luptat în stradă împotriva unei administrații politice pornite să distrugă toate progresele democratice înregistrate, în special după 2005.

Aritmetica parlamentară și votul decisiv

Din păcate, încercările societății civile de a obliga PSD și ALDE să își abandoneze agenda distructivă s-au blocat în aritmetica parlamentară, decisă de rezultatul alegerilor din 2016. Astăzi (n.red. – ieri), opoziția (căreia, între timp, i s-a alăturat oportunist și Tăriceanu, complicele lui Dragnea până foarte de curând) a reușit să dea un vot decisiv împotriva guvernării Dragnea – Dăncilă, desăvârșind, într-un final, efortul admirabil a milioane de români care au rezistat.

Președintele va convoca, începând de zi, consultări la Cotroceni

Președintele Iohannis va convoca, încă de mâine (n.red. – azi), consultări la Cotroceni pentru desemnarea viitorului premier. Iar acesta va fi, destul de sigur, partenerul său de campanie prezidențială, Ludovic Orban. Va trece acest guvern? Poate, prima dată, nu. Din cauza lui Ponta. Dar e greu de crezut că, în final, nu va trece.

Vor avea de câstigat partidele de opoziție dacă intră la guvernare, înainte de alegerile din 2020? În primul rând, nu e clar dacă și USR se va alătura PNL în formarea Executivului. Dacă USR nu intră la guvernare, PNL se va confrunta cu o mare provocare. Va fi expus criticilor tuturor celorlalte partide.

Cum va ieși din ea, însă, rămâne de văzut. Totul depinde de ce va face. Dacă va duce la îndeplinire tot ce a anunțat președintele, desființarea Secției speciale de investigare a magistraților, va bloca drenajul de bani publici către clientela PSD, va anula toate măsurile economice catastrofale adoptate în ultimii trei ani, va adopta bugetul de stat într-o formă care să permită relansarea investițiilor, va avea de câștigat. (Citește articolul integral AICI)