Știri

Peste 600 de români, exploatați și supuși la sclavie în Spania de către un grup criminal

Un caz înfiorător de sclavie în Spania a șocat milioane de oameni. Peste 600 de moldoveni și români au fost exploatați și obligați să trăiască în condiții mizere de mai mulți conaționali. Membrii rețelei le promiteau oamenilor locuri de muncă în Peninsula Iberică, însă, după ce ajungeau aici, îi obligau să lucreze fără să primească bani și să trăiască în condiții greu de imaginat. Suma pe care o făceau călăii de pe urma victimelor lor este uriașă.

Caz sclavie Spania: peste 600 de români și moldoveni, exploatați și obligați să trăiască în condiții mizere

Mai mulți români au fost reținuți în Spania în această dimineață și sunt acuzați că au exploatat peste 600 de cetățeni români și moldoveni. Ancheta vizează 16 persoane, care au fost încătușate în Jaen, Huleva, Cordoba și Badajoz y Albacete cu suspiciunea că au format un grup criminal organizat pentru a exploata muncitori români și moldoveni, relatează jurnaliștii de la abc.es. Cei aproape 1.000 de oameni au fost ani întregi sclavii românilor, care i-au avut complici pe angajatorii spanioli și portughezi. Firmele pentru care munceau cei exploatați, cinci la număr, sunt parte din investigație, de asemenea. Acuzațiile din dosar sunt de exploatare, spălare de bani și constituirea unui grup criminal organizat.

Românii și moldovenii veniți peste hotare în căutarea unui trai mai bun au fost obligați să muncească pe gratis și au locuit în condiții mizere. Autoritățile au reușit să găsească doar 145 din cele peste 600 de victime totale și doar 18 au fost eliberate din locurile unde erau forțate să muncească. În acest moment, acestea se află în grija unor ONG-uri iberice. Potrivit Guardia Civil, victimele au fost nevoite să trăiască în Spania și Portugalia, în “condiții de semi-sclavie și precaritate extremă, în unele dintre cazuri petrecând câteva zile fără pentru a putea mânca”.

În cazul cetățenilor moldoveni exploatați, rețeaua le lua acestora documentele de identitate și le furniza pașapoarte aparținând unor cetățeni români, cu scopul de a simula o situație obișnuită de ședere pentru muncă.

Principalii membrii ai grupării se bucurau de un nivel de trai de lux. Aceștia primeau de la angajatorii spanioli și portughezii peste 500.000 de euro pe lună, în cuantumul muncii făcute de cei pe care îi exploatau.