Stil de viațăȘtiri

Sfânta Cuvioasă Parascheva 2019. Pe ce dată se sărbătorește?

Sfânta Parascheva data. Ca în fiecare an, și în 2019, Hramul Sfintei Parascheva va fi sărbătorit la Iași, unde sunt așteptați nu mai puțin de 100.000 de credincioși pentru a se închina la moaștele Cuvioasei. 

Sfânta Parascheva data Hramului

Sfânta Parascheva data În fiecare an, pe data de 14 octombrie este sărbătorit Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, cea considerată ocrotitoarea Iașiului. În 2019, de Sfânta Parascheva vor fi aduse şi Moaştele Sfântului Spiridon din Corfu. Acestea vor fi aşezate spre închinare alături de racla cu sfintele moaşte ale ocrotitoarei Moldovei în baldachinul special amenajat din curtea Catedralei Mitropolitane. Peste 100.000 de credincioși sunt așteptați la Iași.

Rugăciune către Sfânta Cuvioasă Parascheva

Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv. Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slavim preasfânt numele Tău în veci. Amin.

Sfânta Parascheva viața

Sfânta Parascheva s-a născut la începutul secolului al XI-lea, într-un sat din apropierea Constantinopolului. Părinții ei erau foarte credincioși și bogați. La vârsta de 10 ani, după ce merrge la biserică, simte chemarea lui Dumnezeu. Astfel, la vârsta de 20 de ani, aceasta decide să își lase părinții și să îl urmeze pe Hristos.

Parascheva ajunge la Constantinopol unde învață de la mai mulți călugări ce înseamnă viața duhovnicească. Mai întâi pleacă la mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, iar apoi decide să plece spre Ierusalim. După ce aceasta vede mai multe locuri sfinte, ea vrea să rămână într-o mănăstire de călugărițe din pustiul Iordanului.

Într-o noapte, un înger îi apare în vis și îi spune că trebuie să se întoarcă la părinții săi. Astfel, Parascheva se întoarce în Epivat, fără să spună nimănui de acolo cine este. La vârsta de 27 de ani ea se stinge din viață. Ea fost îngropată aproape de mare.

Sfânta Parascheva minuni

La câțiva ani după moartea ei, trupul neînsuflețit al unui marinar a ajuns la țărm. Un localnic a decis să îl îngroape la mal. Săpând o groapă, aceasta a descoperit trupul neputrezit al Sfintei Parascheva. Nu a dat importanță acestui lucru și a îngropat marinarul alături de ea.

În noaptea următoare, unul dintre creștinii care a ajutat la îngroparea marinarului a avut un vis în care i s-a arătat o împărăteasă și un înger. Unul dintre îngeri l-a luat de mână, l-a ridicat și i-a zis: “Gheorghe, pen­tru ce n-ați so­cotit trupul Sfintei Parascheva? Nu știți că Dum­nezeu a iubit frumu­sețea ei și a vrut să o pro­slăvească pe pământ?” Iar îm­pă­răteasa pe care o văzuse în vis și care nu era alta decât Cuvioasa Parascheva i-a poruncit să ia degrabă trupul ei și să-l așeze undeva, într-un loc de cinste.

Credincioșii de acolo, auzind de visul celor doi, au înțeles că este un semn dum­ne­zeiesc, drept care au luat trupul Cuvioasei din mor­mânt și l-au adus cu mare bucurie, “cu lu­mini și cu tămâie”, așezându-l în Biserica Sfin­ții A-postoli din Epivata. Îndată au avut loc vindecări minunate în urma rugăciunilor care se făceau lângă cinstitele sale moaște. Se spu­ne că drept-credincioșii creștini din Epivata au zidit o bi­serică chiar pe locul în care au trăit părinții ei și unde ea însăși văzuse lumina zilei. Vestea despre minunile Sfintei Parascheva, care se săvârșeau în apro­pierea cinstitelor moaște s-a răs­pândit cu­rând în Tracia și în Peninsula Balcanică.

Moaște Sfânta Parascheva la Iași

Abia în anul 1641 moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au ajuns la noi în țară. Încă din 26 noiembrie 1944 și până în prezent, aceste moaște se află la Catedrala Mitropolitană de la Iași. Creștinii de pretutindeni pot ajunge aici pentru a înălța rugăciuni pentru iertarea păcatelor lor și pentru sănătate.