Știri

La sfârșitul acestei luni, România trece la ora de iarna! Vezi aici, data exactă!

Atenție, români! Se schimbă ORA 2019: trecem la ora de iarnă. Deși au existat multe controverse în ultima perioadă în ceea ce privește trecerea la ora de iarnă, în 2019, România va face în continuare această schimbare.

Așadar, în ultimul weekend din luna octombrie, mai exact în noaptea de 26 spre 27 octombrie, ora se dă înapoi. Ora 4:00 va deveni ora 3:00, deci vom dormi mai mult cu o oră.

Ora de iarnă 2019. De ce se dă ora înapoi

Trecerea la ora de vară, respectiv ora de iarnă a fost introdusă în Germania în 1980, şi mult mai devreme în alte state membre UE, în ideea economisirii energiei. Trecerea de la ora de iarnă se face după echinocțiul de toamnă, când durata nopții este mai mare decât cea a zilei. Prin introducerea mecanismului de schimbare a orei s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală şi să se reducă seara folosirea luminii artificiale. De aceea, primavara cesurile se dau înainte cu o oră, iar toamna se dau înapoi, câştigându-se practic o oră.

Așadar, în ceea ce privește schimbarea orei, regula este simplă: primăvara se dă ora înainte înainte, iar toamna se dă ora înapoi. Schimbarea orei nu este simultană în toate ţările, datorită diferenţei de fus orar. Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasul arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine, apare o ora în plus.

Ora de iarnă 2019. Țări care au renunțat la ora de iarnă

Unicul stat important care nu a introdus acest sistem este Japonia. Ţările ecuatoriale şi tropicale nu recurg, în general, la ora de vara. De la 1 mai 1980, China are o singură zona de timp şi a utilizat ora de vara din 1986 până în 1991, încetând să o mai facă de atunci.

Mai multe ţări din Asia Centrala au renunţat în anii 2000 la schimbarea orei.  Rusia  a luat aceasta decizie începând din primavara lui 2011.

Ucraina a renunţat şi ea în 2011 la schimbarea orei, prin decizia Parlamentului care a luat în considerare statisticile medicale care arătau că numarul persoanelor cu probleme cardio-vasculare creste cu aproximativ 60 la suta în prima săptămana după schimbarea orei, iar numarul apelurilor la pediatri sare de 130 la suta.

Data la care se schimbă ora diferă uneori semnificativ de la ţară la ţară. În apropiere de Ecuator, zilele sunt în general egale cu nopţile, astfel că modificarea orei standard nu ar avea sens.