Știri

Dezvăluiri despre vaccinul antigripal 2019. Când se face și cât costă

Vaccin antigripal 2019. În România, vaccinul antigripal nu face parte din schema națională de vaccinare obligatorie, însă este recomandat de Ministerul Sănătății pentru a diminua numărul și gravitatea îmbolnăvirilor de gripă, în sezonul rece. 

Ministerul Sănătății a anunțat, la sfârșitul lunii septembrie, că s-au achiziționat 1 500 000 doze de vaccin antigripal pentru sezonul 2019-2020. Asta înseamnă cu aproximativ 200 000 mai multe doze de vaccin antigripal față de anul trecut. Astfel, se vrea asigurarea vaccinării unui număr cât mai mare de persoane din categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Când se face vaccinul antigripal

Vaccinul antigripal este recomandat să se facă începând din luna octombrie până în cea de-a doua jumătate a lunii noiembrie. Ministerul Sănătății a anunțat că deja primele doze de vaccin antigripal pentru 2019 au ajuns în teritoriu, dar, momentan, acestea sunt dedicate persoanelor cu risc crescut.

Așadar, în prima parte vor fi vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide, conform strategiei Ministerul Sănătății şi recomandărilor OMS şi ECDC.

Din a doua parte a lunii octombrie vor fi distribuite și celelalte doze de vaccin, astfel încât să înceapă și vaccinarea în cadrul cabinetelor medicilor de familie.

Cât durează până când vaccinul antigripal își face efectul

Vaccinul antigripal nu-și face efectul imediat după administrare. Este nevoie de aproximativ două săptămâni după administrarea vaccinului pentru producerea de anticorpi care oferă protecție împotriva infecției cu virus gripal. De aceea, este de preferat să te vaccinezi din timp, la începutul sezonului de gripă.

Ce preț are vaccinul antigripal

Preț vaccin antigripal 2019. Anul acesta, Ministerul Sănătății va distribui 1, 5 milioane doze de vaccin antigripal gratuit, însă foarte probabil, stocul nu va fi suficient pentru toți cei care văr să se vaccineze în acest sezon rece. Vaccinul antigripal se poate achiziționa și din farmacii, cu rețetă de la medicul de familie. Prețul variază între 25 și 60 de lei în funcție de tipul vaccinului antigripal și numărul de virusuri împotriva cărora acționează.

Vaccinurile gripale tradiționale (trivalente) sunt făcute pentru a oferi protecție împotriva îmbolnăvirilor de gripă cu trei virusuri gripale: un virus gripal A (H1N1), un virus gripal A (H3N2) și un virus gripal B. De asemenea, există vaccinuri făcute pentru a proteja împotrivă a patru virusuri gripale – vaccinuri tetravalente. Acestea oferă protecție împotrivă acelorași virusuri că vaccinul trivalent la care se adaugă un virus suplimentar B.

Când trebie să-i faci copilului vaccinul antigripal

Vaccinarea împotriva gripei ar trebui să înceapă imediat ce vaccinul devine disponibil, de preferat în prima parte a lunii octombrie.  Vaccinul antigripal la copii face parte din schema opțională de vaccinare și se poate face începând cu vârsta de 6 luni. Copiii au o protecție parțială la 7 zile de la vaccinare, una considerată eficientă la 14 zile de la vaccinare și maximă la 21 de zile.. În cazul copiilor mai mici de 9 ani care nu au mai făcut până acum niciodată vaccin antigripal, vaccinarea se face în două etape, cu două doze, la distanță de patru săptămâni, iar în cazul celor care au fost vaccinați într-un sezon anterior este suficientă o singură doză.